Baş Ağrısı

Ülkemizde ne yazık ki baş ağrısı nedenleri çoğunlukla yanlış teşhis edilmekte, sebebi bulunamayan ağrılara migren denilerek işin kolayına kaçılmaktadır. Bu da gereksiz ilaç kullanımına ve geçmeyen ağrılara sebebiyet vermektedir. Türkiye’de migren teşhisi konulan hastaların %88’i ilaç kullanırken, bunun sadece %5 inin migren ilacı olması aslında olayı özetliyor. Tabi kulaktan dolma bilgilerle kişilerin kendi kendine teşhis koyup ilaç kullanması da cabası.

Migren

Migren çok ciddi bir hastalık olup, DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ(WHO)’ne göre özürlülük sınıfındaki 20 hastalıktan biridir. O yüzden her tek taraflı baş ağrısı, baş dönmesi ve ışık hassasiyeti migren olmamakta, bunlara eşlik eden daha ağır belirtiler olmalıdır. Gerçek migren ağrıları ne yazık ki yaşam kalitesini dibe çekmekte ve kişiyi iş göremez duruma sokmaktadır.

Gerilim Tipi Baş Ağrısı

Gerilim tipi baş ağrısı ise migrene göre daha hafif seyirlidir ve yan belirtiler vermez. Başın çevresinde gergin bir bant varmış hissi ile birlikte başın yanlarında, arkasında ve alında hissedilen hafiften-orta şiddete kadar değişebilen baş ağrısı tipidir. Akıllara hemen servikojenik ağrıyı getirir.

Servikojenik Baş Ağrısı

Servikojenik baş ağrısı, boyun bölgesi kaynaklı oluşan ağrılara denir. Baş ve boyun çevresindeki kas, eklem, sinir ve omurga yapılarındaki sorunlar nedeniyle oluşur. Gerilim tipi baş ağrısı ve migren teşhisi konulan birçok kişinin sorunu ya servikojeniktir ya da ağrıyı tetikleyen mekanizma yine boyun kaynaklıdır. Bu sebeple ilaç gibi yöntemlerle sorunu geçiştirmeden önce boyun çevresi dokuların değerlendirilmesi ve tedavisi, ağrılardan tamamen kurtulmanın en basit ve etkili yoludur.

Manuel terapide baş ağrısına boyun-yüz kasları ve omurga değerlendirecek şekilde yaklaşılır. Buralardaki omurga düzenindeki bozulmalar, kas spazmları ve özellikle tetik noktalar düzeltilip, kas-iskelet sistemi olması gerektiği pozisyon ve uzunluklarına getirildiğinde baş ağrısının da otomatikman geçtiğini görürsünüz. Bunun sonucunda ilaçlarla günü kurtarmak yerine, sorunun kaynağını tedavi ederek gerçek iyileşme sağlanır.